paylaş

  • TR
bilgi-sayfalari-63746

Ana Sayfa  »  Bilgi Sayfaları   »  Darende

Darende

       Malatya ilinin ilçelerinden biri olan Darende, doğuyu batıya bağlayan D-300 karayolu üzerindedir. Doğal güzellikleri ve tarihi zenginlikleriyle bölgenin önemli turizm merkezlerinden biri olan Darende 7000 yıllık bir geçmişe sahiptir. Geçmişte Timelkia, Tiranda, Tiryandafil ve Derindere isimleriyle anılmıştır. Roma ve İslam döneminde kültür ve ticaret merkezi olan Darende, Selçukluların Anadolu’ya girmesiyle Türk yurdu, 1517’de ise Osmanlı toprağı haline gelmiştir.


       Tohma Nehri’nin yanı başında kurulan Somuncu Baba Külliyesi gezilecek yerlerin başında gelir. Külliye, manevi atmosferi ile olduğu kadar doğal güzellikleri ve mimari yapısı itibarıyla da ziyaretçilerin beğenisini toplayan bir yapıdır. Külliye dahilinde; Türbe Bölümü, Ahfâd Mezarlığı ve Hazire Bölümü, Yeni ve Ek Cami Bölümleri, Kütüphane, Somuncu Baba Müzesi, Hamidiye Çarşısı ve Abdesthaneler, Somuncu Baba Çilehanesi ve mesire alanları bulunmaktadır. Somuncu Baba Külliyesi, İslâm mimarisinin çok değişik özeliklerinden ilham alınarak yapılmış, mermer, taş ve ahşabın muhteşem uyumunu yansıtan, Selçuklu ve Osmanlı mimarisinden motifler taşıyan ve Anadolu´da külliye kavramının kemâlini bulduğu merkezlerden biridir.


       Bunun dışında Hasan Gazi Türbesi ve Şehitliği, Günpınar Şelalesi, Aslantaşlar, Tohma Kanyonu, Kudret Havuzu, Yusuf Paşa Bedesteni, Ozan Anıtı, Zengibar Kalesi, Yalnız Minareler, Abdurrahman Erzincani Külliyesi, Balaban İçmeceleri gezilip görülmesi gereken yerlerdendir.


       Darende, Anadolu’nun manevi mimarlarından Somuncu Baba ve onun soyundan gelen Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi ile özdeşleşmiş bir şehirdir. Bazı tabakat kitaplarına dayanan tarihi bilgiler, Somuncu Baba’nın Aksaray’da medfun olduğundan bahsetse de arşiv vesikaları, vakıf tahsisat defterleri, silsilenamelere göre Somuncu Baba Darende’de medfundur. Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi ise Somuncu Baba’nın 12. Kuşaktan torunu olup 20. yüzyıla damgasını vurmuş, gönül sultanlarından biridir. Aynı zamanda manevi öğretilerini insanlara aktarmak gayesiyle şiirler yazan Osman Hulusi Efendi, divan şiiri geleneğinin son temsilcilerindendir. 1986 yılında kendi adı ile kurduğu vakıf, bugün yurt içinde ve dışında birçok hizmetlere imza atmış, Somuncu Baba’nın manevi mirasını ve hizmet anlayışını yaşatmaktadır.


       Anadolu insanın sevdiği ve değer verdiği birçok tarihi-manevi şahsiyet gibi Somuncu Baba’nın kabrinin de birçok yere izafe edilmesi normal bir durumdur. Somuncu Baba’nın mesajları ve insanlığın manevi gelişimine katkıları düşünüldüğünde kabrinin nerde olduğu meselesi, tâlî bir mesele olarak kalmaktadır.


       Somuncu Baba Derneği olarak biz de Somuncu Baba’nın, insanlara karşılıksız hizmeti şiar edinen ve “Somunlar Müminler” nidalarıyla insanların hem maddi hem manevi açlıklarını gideren düsturlarını esas alarak yurt içinde ve yurt dışında faaliyetler göstermekteyiz.


Darende

Darende

Darende

Darende

Darende



2024. Copyright © SOMUNCU BABA EĞİTİM KÜLTÜR VE SOSYAL YARDIMLAŞMA DERNEĞİ. Tüm hakları saklıdır.

Avinga | XML